Modifikacija ruskog PTFE kondenzatora

u suradnji sa Zvonimirom Vukovojcem

(4 June 2006)

PTFE capacitor

Globalno internetsko tržište samograditeljima audio uređaja pruža mogućnost da po relativno pristupačnim cijenama kupuju komponente do kojih je u "zemaljskim" trgovinama vrlo teško ili nemoguće doći. Naravno, upravo takve komponente često su nam "neophodne" kako bismo iz svojih uređaja izvukli "savršen" zvuk. Signalni kondenzatori često se spominju kao jedan od ključnih čimbenika dobrog zvuka audio uređaja.

Kondenzatori se razlikuju prema konstrukciji, odnosno materijalu korištenog dielektrika i vodiča od kojih su napravljene elektrode. U ulozi signalnih kondenzatora najčešće se koriste razni tipovi folijskih kondenzatora, koji kao dielektrik koriste razne plastične folije ili uljem impregnirani papir, a elektrode su metalizacijom nanesene na dielektrik, ili su načinjene od aluminijske, bakrene, cink ili srebrne folije. Objektivno se kvaliteta kondenzatora objašnjava kvalitetom dielektrika, pri čemu se koriste vrijednosti dielektričke apsorpcije i faktora disipacije.

Među korištenim dielektricima najbolji je teflon, a iza njega su polistiren, polipropilen, polikarbonat itd. Subjektivne ocjene ovdje, začudo, uglavnom prate objektivno stanje svari, pa su teflonski kondenzatori najcjenjeniji, ali i najskuplji. Na primjer, najjeftiniji teflonski kondenzator vrijednosti 0,1uF košta otprilike 35EUR – svega koji euro više od najskupljeg polipropilenskog kondenzatora iste vrijednosti.

Srećom po samograditelje, raspadom SSSR-a, na internetskom su se tržištu pojavile brojne komponente, pa i teflonski kondenzatori, koje su donedavno koristili samo elektroničari sovjetske vojske. Cijena tih ruskih kondenzatora vrlo je povoljna, pa s poštarinom do Hrvatske i svim davanjima ne iznosi više od nekoliko eura. Kondenzatori su odlične kvalitete i čvrste, "vojne" konstrukcije. Oko kružno motane teflonske folije nalaze se dvije elektrode od aluminijske folije, a krajevi namotaja zaliveni su vodljivim ljepilom kako bi se samoinduktivnost svela na najmanju moguću mjeru. Izvodi su na elektrode spojeni licnastom žicom. Nas je zasmetala činjenica da su kondenzatori oklopljeni željezom i da imaju magnetične izvode, čemu u vrhunskim audio uređajima nema mjesta.

Da bi ruski vojni kondenzator postao "audiofilskim", najprije valja skinuti željezni oklop. To je najlakše napraviti tako da ručnom pilom za metal ili, što je još lakše, "dremelom" kružno otpilimo jedan kraj metalnog "tuljca". Pritom treba paziti da ne pilimo preduboko kako ne bismo oštetili kondenzator (slika 1). Otpiljeni poklopac treba skinuti, polako povlačeći izvod kondenzatora. Treba dobro paziti da prilikom povlačenja ne iščupamo i licnu, koja povezuje izvod s elektrodom kondenzatora (slika 2).

PTFE capacitor
Slika 1
Slika 2

Da bismo kondenzator izvukli iz oklopa, moramo osloboditi preostali izvod. To je najlakše napraviti tako da "kombinirkama" primimo izvod i energičnim savijanjem razlomimo keramiku koja ga drži u oklopu. Kad je izvod tako olabavljen, laganim udarcem po izvodu kondenzator će ispasti iz oklopa (slika 3).

Izvode valja odrezati jer će njihovu ulogu preuzeti licne (slika5). Na krajevima kondenzatora nalaze se i teflonske pločice, koje su služile za centriranje kondenzatora u oklopu – njih također možemo odstraniti (slika 4). Treba paziti da nam se kondenzator ne odmota, zbog čega je namotaj najbolje učvrstiti komadićem ljepljive trake.

Slika 3
Slika 4

Da bismo kondenzator (slika 5) zaštitili od mehaničkih oštećenja, treba ga staviti u novi "oklop". To može biti i termo-bužir, ali mi smo se ovdje, zbog njegove čvrstoće, odlučili za kartonski tuljac. Na kraju, kondenzator smo u tuljcu učvrstili zalivši krajeve epoksidnim ljepilom i tako dobili ovaj "audiofilski, teflonski kondenzator" (slika 6).

Slika 5
Slika 6

 

COPYRIGHT NOTICE
This material is not public domain. It is provided for your personal use only and may not be reproduced, re-distributed, re-transmitted, copied or otherwise used in any form without the express written permission of the author. You may not upload this material to any public server, on-line service, network or bulletin board without the prior written permission of the author. The use or copying of the contents of this page, in whole or in part, for any commercial purpose is expressly prohibited.

...to top of page